Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus, Innovation Skills of the 21st century, πραγματοποιήθηκε, το διάστημα 1-3-2015 έως 7-3-2015, επίσκεψη στην Κύπρο.( Πρόκειται για τη δεύτερη μετακίνηση του προγράμματος καθώς η πρώτη έγινε στην Φινλανδία το Νοέμβριο. ) Συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Περβολίων Λάρνακας.
Οι εταίροι που συμμετείχαν στην επίσκεψη αυτή ήταν, όπως και στην πρώτη, Η Πολωνία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Η δική μας συμμετοχή αποτελούνταν από τέσσερις εκπαιδευτικούς (Κατσιγιάννη Μαρία, Λαμπράκη Κυριακή, Σταυρουλάκη Άννα και Ταμιωλάκη Ευδοξία) καθώς και τέσσερις μαθητές (δύο της Ε΄ και δύο της Στ΄ Τάξης) οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του Σχολείου των Περβολίων.
Οι διοργανωτές της συνάντησης είχαν προετοιμαστεί άρτια για να υποδεχτούν όλους εμάς τους εταίρους. Η εξαιρετική υποδοχή στο σχολείο συνοδεύτηκε από μια άριστα οργανωμένη γιορτή με έντονο το στοιχείο της παράδοσης και του εντόπιου πολιτισμού αλλά και ταυτόχρονα της διαπολιτισμικότητας και της Ευρωπαϊκής ενότητας.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε την παρακολούθηση μαθημάτων σε όλες τις τάξεις του σχολείου και τη διεξαγωγή παραδοσιακών παιχνιδιών στο προαύλιο, όπου συμμετείχαν αρμονικά τα παιδιά όλων των χωρών. Επίσης, διεξήχθηκαν οι προκαθορισμένες συναντήσεις των εταίρων για την παρουσίαση των εργασιών του προγράμματος που είχαν ανατεθεί, την ανταλλαγή ιδεών, τον αναστοχασμό της πορείας του προγράμματος αλλά και τον καθορισμό και προγραμματισμό των δραστηριοτήτων για την επόμενη συνάντηση.
Ενδιαφέρον είχε η διάλεξη που παρακολουθήσαμε από εκπαιδευτικό του σχολείου με θέμα την αναστοχαστική πρακτική και την επαγγελματική ανέλιξη.
Ακόμα, επισκεφθήκαμε τον κοινοτάρχη των Περιβολιών και το Δήμαρχο της Λάρνακας. Τέλος, μας έγινε ξενάγηση πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα ιστορικά μνημεία του τόπου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από κοντά τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου, όπως αντικατοπτρίστηκε στη λειτουργία της σχολικής μονάδας που επισκεφθήκαμε.
Αξιολογώντας τη συμμετοχή μας και των μαθητών μας στην επίσκεψη, θα λέγαμε ότι ήταν μια πολύτιμη και εποικοδομητική εμπειρία, που είχε αρκετά να μας διδάξει σε επίπεδο εκπαιδευτικό, διαπροσωπικό και συναισθηματικό. Αναχωρήσαμε για την Ελλάδα με γνώσεις σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και έχοντας υπόψη μας αρκετά στοιχεία που θα θέλαμε να εντάξουμε και στο δικό μας σύστημα. Βεβαίως, για να συμβεί αυτό χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο κράτους και όχι απλά σχολικής μονάδας.
Μέσα από τη συνάντηση, διαπιστώσαμε εκ νέου την απόλυτη ανάγκη για βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του σχολείου μας και την σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών στο ευρύ πλαίσιο της διδασκαλία του 21ου αιώνα που εξελίσσεται, των δεξιοτήτων των μαθητών που διαφοροποιούνται και των εργαλείων της εκπαίδευσης που μετουσιώνονται για να εξυπηρετήσουν σκοπούς που συνεχώς ανανεώνονται.